Naroči vaje Kei

ZAKAJ JE POMEMBNA EMPATIJA?

V tokratni objavi vam predstavljamo, kako prepoznati razvojne priložnosti pri eni zelo pomembni kompetenci socialne dimenzije.

O današnji socialni kompetenci ste zagotovo že veliko brali in o njej razmišljali, saj jo resnično srečujemo oz. je nujna v vseh naših odnosih. To je EMPATIJA ali zaznavanje čustev drugih.

Brez nje bi bili naši odnosi “robotski”, nepristni, brez zadovoljstva in globine. Lahko rečemo, da tudi zelo boleči, saj je ravno eden glavnih namenov te kompetence to, da sogovornik odloži težka čutenja, s tem ko mu odpremo prostor z empatijo, sočutjem.

Kaj pomeni in kaj vključuje empatija:

  • Je več kot le razumevanje.
  • Je naša sposobnost zaznave čustev drugih ljudi in želja po globljem razumevanju njihove perspektive, brez obsojanj.
  • Je pozorno poslušanje, visoka rahločutnost, zmožnost zaznavanja čustvenih odzivov, iskreno zanimanje za težave ter nudenje podpore sogovorniku.
  • Pomeni, da človek razume, da je ločen od dru­gih oseb, da so ljudje različni in imajo zato lahko dru­gačna čustva in poglede na svet, kot jih ima on.

Pomemben cilj empatije = prepoznavanje skritih čustev in namenov, ki se jih opazovana oseba niti sama ne zaveda.

Krasno jo je opisal D.Stern: “Čutim, da čutiš, kar čutim.”

Lahko bi rekli, da je sposobnost “biti v čevljih drugega”, pri čemer se razvije čustvena vzajemnost

Pri empatiji je pomembno še poudariti, da je to sposobnost posameznika, da se postavi na mesto drugega in pri tem zazna, razume in se vživi v misli in občutja drugega, pri čemer še vedno ohranja svojo avtonomijo. To pomeni, da ne izgublja sebe, lastne vrednosti. Torej, da vedno ohranja in posluša tudi sebe in lastne potrebe, da je vedno v stiku s sabo.

Pomembna v vseh odnosih in nas spremlja od rojstva dalje

Empatija je naravna sposobnost, njeni zametki so nam dani v zibelko že ob rojstvu. Skozi življenje se izpopolnjuje in postaja vedno kompleksnejša.

Empatični odnosi nas spremljajo celo življenje, v vseh odnosih. Empatija ni pomembna samo v naših intimnih bližnjih odnosih, ampak tudi na globalni ravni našega sobivanja. Je kompetenca, ki je KLJUČNEGA pomena za resnično prave, globoke in zdrave medosebne odnose in pristen dialog. Govorimo o MOČI SOČUTJA v naših odnosih!

V odraslih medosebnih odnosih je empatija bistvena komponenta zadovoljujočih in izpolnjujočih odnosov, zato tudi zaseda eno izmed pomembnih mest v modelu KEI – Kompetence💚 Emocionalne💙 Inteligentnosti💜.

Analizo njene razvitosti lahko pridobimo preko samoocene ali še bolje preko 360 stopinjskega ocenjevanja, v katerega vključimo ocene ljudi, ki posameznika dobro poznajo. Razvoj se lahko prične od točke zavedanja, kaj še ne zmorem. Pri temu je lahko pristop z orodjem KEI v veliko pomoč.

Za konec še zanimiv video Teal Swan o sočutju in njen citat:

” Empathy is not a state that is accessible to those who are afraid to feel negative emotion. ”

https://youtu.be/ZMUHtuhiVTk

Želiva vam veliko z empatijo obarvanih odnosov prav v teh prazničnih dneh.

komunikacija KEI

SE RADI POGOVARJATE?

Saj veste, česa ni nikoli preveč? Kvalitetne KOMUNIKACIJE, med drugim 😊. Je takšna res osnovna veščina, ki jo vsak izmed nas uporablja pri svojem delu.

Preberi več

ZAKAJ JE POMEMBNA EMPATIJA?

V tokratni objavi vam predstavljamo, kako prepoznati razvojne priložnosti pri eni zelo pomembni kompetenci socialne dimenzije. O današnji socialni kompetenci ste zagotovo že veliko brali

Preberi več

VAJA ČUSTVENE INTELIGENTNOSTI

Za brezplačno vajo čustvene inteligentnosti kliknite na spodnji gumb in vpišite svoj elektronski naslov.

logo

VAJA ČUSTVENE INTELIGENTNOSTI

Za brezplačno vajo čustvene inteligentnosti vpišite svoj elektronski naslov

Potrditveni email boste prejeli v naslednjih 5 minutah. Ne pozabite preveriti tudi spam mape!